SeaCras na ‘EMODnet Marine Data for the Coastal Tourism Sector’ radionici

Čast nam je što smo imali priliku predstaviti svoj rad na radionici EMODnet Marine Data for the Coastal Tourism Sector (26.-27. rujna), koju su zajedno organizirali Europska komisija, Glavna uprava za pomorstvo i ribarstvo (DG MARE) i Europska mreža za promatranje i podatke o moru (EMODnet).

Tijekom predavanja Primjeri upotrebe otvorenih podataka EMODnet-a i šire dostupnih podataka i proizvoda za podršku, optimizaciju i inovacije u sektoru obalnog turizma, naš izvršni direktor, Mario Špadina, govorio je o svojim naporima u proteklih nekoliko godina na uvođenju morskih podataka i satelitskih tehnologija u obalni turizam Republike Hrvatske, s ciljem održivog upravljanja morskim resursima.

Vođen znanstvenim pristupom, Mario se usredotočio na konstruktivni osvrt, prvenstveno prema našem industrijskom sektoru i akademskoj zajednici, a pojasnio je i kako se integrirani biokemijski i fizički podaci o moru, zajedno s podacima o nadzoru i antropogenim aktivnostima, koriste za pružanje procjena okolišnih pritisaka na obalna i udaljena područja. Prikazali smo primjere nekih zaštićenih morskih područja, prirodne parkove, lokacije iz mreže Natura 2000, kao i urbanizirane obale na otocima.

Ono što svakako ima jedno od najvećih utjecaja na morski okoliš hrvatske obale su nautički turizam i prenapučenost obale tijekom turističke sezone, što dodatno povećava pritisak na ispuštanje otpadnih voda koje zagađuju morski okoliš.

Velika zahvala organizatorima i ostalim izlagačima — radionica je bila izuzetno uspješna i ključna za povezane ciljeve očuvanja morskog okoliša i boljeg upravljanja obalnim turizmom.